27. 08. 2010.

LUETIĆI NA OGNJIŠTU Pleme intelektualaca iz Župe

Nakon Velike Gospe, u već tradicionalnom terminu, 22. kolovoza, u malom zabiokovskom mjestu Župi, i to sedmi put, organiziran je susret prezimenjaka starog i poznatog župskog plemena Luetića koje je živjelo tu od davnina jer prvi povijesni tragovi datiraju iz 17. stoljeća, a dalo je 43 svećenika, stotinjak akademski obrazovanih stručnjaka i jednoga akademika.

Prezime Luetić prvi put se spominje u Dubrovniku 14. travnja 1441. godine. Riječ je bila o Petru Luetiću koji je imao svoju mastionicu, Dokaz o tome pronašao je prof. povijesti Josip Luetić iz Dubrovnika.

Don Juraj Luetić je bio dugogodišji župnik u Podgori (umro je 15. prosinca 1715.). Okupljanje u zaselku Luetićima, u rodnom selu njihova djetinjstva i njihovih predaka, počelo je misnim slavljem ispred kapele sv. Brune, zaštitnika Luetića, koju su sredinom 19. stoljeća izgradila dvojica braće svećenika - don Jozo (župnik u Župi) i don Martin Luetić.

Pred mnoštvom Luetića, koji su za ovu prigodu doputovali iz brojnih mjesta Lijepe naše, svetu misu za sve pokojne, kao i za zdravlje živih Luetića, služio je župnik u Župi pater Ivan Turić s don Vjekoslavom Pavlinovićem i don Josipom Čorićem. Tijekom mise obavljeno je i jedno krštenje.

Sve više mladih Luetića

Druženje na pučkoj fešti, na kojoj su se uz oko 150 Luetića okupili i brojni gosti i prijatelji, nastavljeno je uz bogati stol, a susret je do ranih jutarnjih sati protekao u veselju, plesu i pjevanju narodnih pjesama iz toga kraja, uz vatromet koji je započeo u dva sata ujutro.

Uz majice s natpisom “Lue+ići 2010”, za ovu prigodu izdan je i CD o Luetićima. Posebno raduje što je ove godine bilo puno više mladih, što je dobar znak da Luetići ne izumiru, naglašeno je.

Organizatori ovog obiteljskog druženja i ove su godine, uz nesebičnu pomoć svih župljana, bili dr. Bruno Luetić, Hrvoje Bendić Šimundić, dr. Davor Luetić i dr. Leo Luetić, koji su poželjeli da se i sljedeće godine u kolovozu, na osmom susretu, okupe na istome mjestu u još većem broju.

- Ovakvi susreti mnogo nam znače, jer kroz obiteljsko druženje odajemo poštovanje i našim precima, ali su i prigoda da se, zbog raseljenosti, sastanemo – kazao je predsjednik organizacijskog susreta dr. Bruno Luetić.

napisao i snimio Ivica Luetić


Nema komentara:

KNJIGA UTISAKA KLIKNI OVDJE